Kruiden

Vanouds heeft de mens gezocht naar middelen om zijn lijden te verlichten en ziekten te genezen. Zo ontwikkelden de Chinezen in de loop van duizenden jaren een kruidentherapie die inmiddels een geïntegreerd bestanddeel vormt van wat tegenwoordig TCM heet, de afkorting van Traditional Chinese Medicine, of in het Nederlands TCG, Traditionele Chinese Geneeskunde.

TCG is gebaseerd op de theorie van het evenwicht tussen Yin en Yang. Yin vertegenwoordigt alles wat donker is, verborgen, passief, toegevend, koel, zacht en vrouwelijk. Yang staat voor alles wat in de wereld licht is, zichtbaar, actief, aggressief, warm, hard en mannelijk. Duidelijk is dat het een, yin, niet denkbaar is zonder het ander, yang. Alles op deze wereld kan geïdentificeerd worden met yin of met yang. De aarde zelf is het ultieme voorbeeld van yin. De hemel is yang.

Vele honderden jaren hebben Chinezen bestudeerd wat de invloed is van voedingsstoffen op de organen en op de energiestromen door de meridianen in het menselijk lichaam. Van vele honderden kruiden, mineralen en andere voedingstoffen zijn die invloeden nu bekend.

Chinese kruiden zijn uitsluitend natuurlijke middelen, dat wil zeggen van plantaardige-, dierlijke- of minerale substantie. Zij worden veelal in combinaties gebruikt. Daardoor versterken de hoofdacties elkaar maar heffen ongewenste bijwerkingen elkaar op. Chinese artsen hebben jarenlang niet alleen gezocht naar geneeskrachtige kruiden maar ook naar kruiden die preventief werken, de weerstand vergroten en de levensduur verlengen.

Chinese kruiden kunnen:
1. een bepaalde meridiaan en een orgaan versterken en/of voeden,
2. blokkades oplossen,
3. energie verspreiden en
4. het lichaam verkoelen of verwarmen.

Aan de hand van een uitvoerige, energetische diagnose zal de therapeut een kruidenmengsel samenstellen dat op de individuele behoeften van de patiënt is afgestemd. Zo'n mengsel bestaat in de vorm van poeder, van tabletten of van verse kruiden. Het wordt patiënten ten sterkste afgeraden eigen mengsels samen te stellen of anderszins zonder advies van een arts een kruidentherapie te ondergaan.

'Chinese kruiden doen ontzettend veel,' aldus Veronique Merrell-Keizer. 'In het algemeen doet men er goed aan de weerstand op te bouwen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Een evenwichtig dieet is vanzelfsprekend een eerste voorwaarde voor een gezond immuunsysteem. Maar helaas laten de voedingsgewoonten van veel mensen te wensen over. Daardoor zijn zij in de koude maanden gemakkelijke slachtoffers van verkoudheden, griep en wat dies meer zij. Aanvulling met vitaminen en kruiden kan veel van dat winterse ongerief ondervangen.'