Allergie

Allergie is een van de vele vormen waarin hypersensitiviteit of overgevoeligheid zich kan voordoen. De ziekte allergie komt steeds vaker voor als gevolg van luchtverontreiniging, toevoegingen aan voedingsmiddelen, genetische aanleg en andere invloeden die het menselijk afweer- of immuunsysteem verzwakken. Acupunctuur en Chinese kruiden versterken het immuunsysteem waardoor de patiënt schadelijke invloeden van buitenaf beter kan weerstaan.


Hoe werkt ons afweer-/immuunsysteem?

Als een 'indringer' (of antigen) zich aandient ─ bijvoorbeeld in de vorm van pollen of uitwerpselen van de huismijt ─ probeert het lichaam deze indringer uit te schakelen. Het produceert daarvoor een 'antilichaam' dat gericht is tegen deze specifieke indringer. Het antilichaam en het antigen passen als twee stukken van een puzzel in elkaar en daarmee wordt het antigen uitgeschekeld.

Bij allergische patiënten verloopt de reactie anders. De geproduceerde antlichamen zijn niet in staat de allergische reactie te stoppen. Zogeheten mastcellen produceren bovendien de stof histamine die op zijn beurt ook een allergische reactie teweegbrengt. Deze histamine kan leiden tot gezwollen slijmvliezen, tranende ogen, niezen, een lopende neus en/of benauwdheid. Kortom, een algemeen gevoel van onwelzijn. Om deze reacties op histamine te onderdrukken wordt vaak anti-histamine toegediend.

Het versterken van het immuunsysteem
Acupunctuur en Chinese kruiden werken anders. Zij versterken het immuunsysteem doordat zij bepaalde afweercellen aanmaken die het vrijkomen van de histamine onderdrukken. Sommige kruiden werken bovendien anti-allergisch doordat zij het immuunsysteem versterken. Extracten van bepaalde paddestoelen uit China (de 'ganoderma lucidum' oftewel lingzhi bijvoorbeeld) zijn op dit gebied buitengewoon effectief.
Met acupunctuur is het mogelijk allergische reacties te voorkomen. En in sommige gevallen verdwijnen de allergieën zelfs door acupunctuur.

Pollenallergie
Bij pollenallergie is het aan te raden de behandelingen op tijd te beginnen, bij voorkeur in januari voordat de 'pollenvlucht' begint. Met een enkele acupunctuurbehandeling per maand kan de allergische patiënt al redelijk ─ en zonder medicijnen ─ het seizoen doorkomen. Met bepaalde Chinese kruiden als extra therapie is het zelfs mogelijk het gevreesde jaargetijde draaglijk te maken of er geheel zonder klachten van te genieten.